Het Terrazzo aanrechtblad

Nadat het, ten onrechte vaak granito genoemde terrazzo aanrechtblad met gootsteen voor veel terrazzo bedrijven nagenoeg de hoofdmoot van de werkzaamheden betekende. Is het in de jaren 60 en 70 verdrongen door het roestvrijstalen aanrecht. Ocron, formica, hout en tegelbladen.
Dit had verschillende oorzaken.

  1. Door de concurrentie in de beruchte jaren 50 waren er nogal wat vakmensen die meenden gemakkelijk 4 aanrechtbladen per dag af te kunnen leveren. Dat dergelijke bladen snelscheurden en lekte was niet zo vreemd.
  2. De opkomst van de moderne keukens met de kant en klaar aanrechtbladen, het arbeidsintensieve arbeidsproces, en doorscheuren van de bladen, en niet te vergeten: een verandering in modebeeld hebben het terrazzo aanrechtblad een belangrijk marktaandeel ontnomen.

Toch is het terrazzo aanrechtblad omstreeks 1975, zij het eerst nog op bescheiden wijze, aan het terug komen. Aanvankelijk eerst nog met een roestvrij stalen spoelbak. Maar tegenwoordig, zij het aarzelend weer met tegeltjes en een gootsteen afvoer. Die terugkomst ligt voor de hand, want het echte terrazzo aanrechtblad heeft vele voordelen boven de bladenbestaande uit alternatieve materialen.

Opmerkelijk is overigens, dat nogal wat jonge mensen weer op zoek zijn naar het traditionele terrazzo aanrechtblad. Zo langzamerhand mag men al bijna van een trend spreken. Vooral het steenachtig karakter, de kleurmogelijkheden en de vrijheid in vorm en afmeting spreken de consument aan. Met een terrazzo aanrecht is het mogelijk niet alleen in formaat of vormgeving af te wijken van de gebruikelijke aanrechten of keukenbladen. De variatie in de natuursteenkorrels, zowel in afmeting als in kleur zorgt voor een uiterlijk dat men zelf kan kiezen.

Men kan bovendien een zodanig afschot in het aanrecht bereiken dat overtollig water vanzelf de afvoer in verdwijnt. Ook is het mogelijk afwisselende oppervlaktebehandelingen te kiezen. Hierdoor kan men bijvoorbeeld een glad werkblad hebben (gemakkelijk schoon te houden) en een ander deel van het keukenblad kan dan eetbar dienst doen. Of men plaatst er een aantal gebruiksvoorwerpen op, en kiest men voor een andere oppervlaktetextuur. Kortom een terrazzo aanrecht kan naar keuze een luxe, nostalgische, romantische maar ook een trendy indruk achterlaten.

Het zorgvuldig wapenen van de uiteindelijke terrazzoplaat en de wil om zich te houden aan de modernstebegrippen in de betontechnologie, maken de angst voor de vroeger in de woningbouw te pas en te onpas scheurende aanrechten onnodig. Tenslotte blijkt dat goed gemaakte aanrechtbladen van voor 1975 nog steeds functioneren. Tijdens renovaties komt men nog regelmatig aanrechten tegen die in de periode van rond de 2e wereldoorlog gebouwd zijn. Deze hebben vaak de tand des tijd zo goed doorstaan dat men deze met twijfel sloopt, om ze daarna te moeten vervangen door een aanrecht van een ander materiaal, waarvan men op voorhand weet dat deze kwalitatief minder is.

De goede eigenschappen van het terrazzomateriaal ( zeker als het om vochtige omstandighedenzoals in de keuken gaat) zorgen ervoor dat velen zoeken naar een keukeninrichting waar het terrazzo product een belangrijke rol kan spelen.